Nieuwsbrief 8 augustus 2018

  • APPELSAP BESTELLEN

Heerlijk zuiver en fris APPELSAP in vaatjes van 3L kan al besteld worden. (8 €)- 5+1 gratis!     We laten een eerste keer persen op 29 augustus bij de Sapmobiel van de Nationale Boomgaardenstichting. Een tweede persing is mogelijk bij voldoende belangstellling.

Dus leverbaar vanaf 30 augustus. Bestellen kan via mail of 0497 626999 en 016 583914.

U krijgt een heerlijke mengeling van: Dubbele Belle Fleur, Trezeke Meyers, Winston, Joseph Musch, Président Roulin, President van Dievoet, Pinova, La Paix, Colapuis, Belle de Pontoise.

  • Appelen en Peren aan 1€/kg. (5 kg voor 4€)

De appel- en perenpluk is begonnen. Van links naar rechts: Santana, Triomphe de Vienne en Jefkespeer waren de eersten. Ook Elstar wordt dezer dagen geplukt.

.

Afgevallen appelen en peren voor compote, gelei e.a. bereidingen: 5kg voor 1 €.

Gratis als je ze zelf komt rapen!

De Jefkespeer

De Jefkespeer is gekweekt door de proost in de proosdij van de Premonstratenzers of ‘Witheren’ te Ninove Jan de Pameleirre, tevens pastoor van de Sint-Pieterskerk in Denderwindeke, en zijn hovenier Jozef (Jef) Thiebaut. Het is niet duidelijk wie van hen beiden uiteindelijk deze peervariëteit uit zaad won, maar Jef droeg veel bij tot de verspreiding . Door de tijd heen kreeg ze zijn naam. Toen de Franse revolutie ook de Denderstreek overspoelde, werden alle kerkelijke goederen onder de hamer gebracht. De boomgaard kwam terecht in de handen van de Ninoofse notaris Chaboceau, die de peer zijn naam gaf: Beurré Chaboceau. Ze kwam op voorname tafels terecht. De eigenlijke vinder werd min of meer vergeten maar het volk bleef deze peer de Jefkespeer noemen. (Bron: http://www.hoogstamboomgaard.be)

  • – Belle de Bruxelles sans pépins

In een vorig bericht had hadden we het over onderstaande peren waarvan we de naam van de variëteit niet kenden. Het blijkt dus om de variëteit Belle de Bruxelles sans pépins te gaan. De peer is ook bekend onder andere namen, laten we het bij deze mooie naam houden. Met dank aan Johan en Pieter de Ridder van Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw.   (https://www.groendekor.be)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *