Nieuwsbrief 15 juli 2018

In de aanbieding:

Braambessen,  blauwe bessen, zwarte bessen (cassis), jostabessen (3€/250 gr)

Vroege peren (1€/kg) – zie onder

Heerlijk zuiver en fris APPELSAP in vaatjes van 3l kan al besteld worden. (8 €)- 5+1 gratis!     We laten een eerste keer persen op 29 augustus. Dus leverbaar vanaf 30 augustus. Bestellen via mail of 0497 626999 en 016 583914.

Bessentijd

Het is volop bessentijd in de boomgaard. Blauwe bessen, cassisbessen en jostabessen zijn helemaal plukrijp. Ook de eerste braambessen zijn geplukt en de bessen rijpen nu zienderogen. Allle bessen te verkrijgen tegen 3€/250 gr. Zolang de voorraad strekt.

 

Minder bekend is de jostabes (foto onderaan rechts).   De jostabes is ontstaan uit een  kruising van de zwarte bes (cassis) en de kruisbes (stekelbes). De naam is afkomstig van de Duitse namen Schwarze Johannisbeere (zwarte bes) en Stachelbeere (kruisbes). De vrucht van de jostabes is dieprood tot zwart en heeft een smaak die gelijkt op wat zoetere zwarte bessen. Net zoals de zwarte bes is de jostabes rijk aan vitamine C, ideaal voor jam, marmelade, taart of om zo te eten. Bewaart ook zeer goed in diepvriezer.

De eerste peren!

Circa drie weken vroeger dan normaal zijn de eerste peren rijp. Een vroege soort, mogelijk  kriekpeer?, maar zeker is het niet. Er zijn weinig peren die reeds in juli of begin augustus geplukt kunnen worden. Indien iemand kan helpen de soort juist te bepalen, graag! Kleine peer, evolueert van groen naar geel, lange steel, vrij ronde vorm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *